even voorstellen: LAG-lid Wim van Scheppingen

“Ik ben 64 jaar, getrouwd, 4 kinderen en woonachtig in Roelofarendsveen.

Na de middelbare school wilde ik eigenlijk naar de Sportacademie, maar ik werd uitgeloot en daarna kreeg ik op mijn 17e een hernia. Als alternatief ben ik toen blijven werken, eerst bij Flynth (heette toen nog anders) en in 1997 bij de Rabobank in Rijpwetering. Via avondstudie heb verschillende praktijkdiploma’s op het gebied van bedrijfsadministratie en fiscaliteit behaald”.

“In de 20 jaar daarna bij verschillende organisaties gewerkt, wel altijd voor de agrarische sector. In 2009 kwam ik weer terug bij de Rabobank, maar nu in Nieuwveen. Toen in 2017 de Rabobank ging reorganiseren, ben ik voor mezelf begonnen. Daar heb ik nooit spijt van gehad en ik heb ook nooit een dag zonder werk gezeten”.

“Het leukste van mijn werk vind ik het directe contact met de klanten, dat je aan de keukentafel de dingen bespreekt, ook zaken die niet altijd direct met de bedrijfsadministratie te maken hebben. Je merkt wel dat het in de agrarische sector begint te knijpen en dat het steeds moeilijker wordt om de bedrijven overdraagbaar te houden. Je ziet dat het toch vooral wel lukt bij agrarische ondernemers die een duidelijke lange termijn visie hebben voor de toekomst van hun bedrijf”.

“Ik ben op een beetje bijzondere manier bij de LAG terecht gekomen: onze coördinator, Bart Soldaat, was in gesprek met een initiatiefnemer uit mijn dorp. Die heeft mij toen benaderd met de vraag of dat niet wat voor mij was. Ik ben toen eerst een keer op proef bij een vergadering geweest. Het bleek dat ze nog zaten te springen om iemand met kennis van bedrijfseconomie. Ik vond het wel interessant, zo’n diverse groep mensen met verschillende achtergronden. Daar kun je wat van leren, dacht ik. En toen was het snel besloten”.

“Ik doe het nu een jaar en we hebben inmiddels al een aardig rijtje initiatieven mogen beoordelen. In het begin moet je er even inkomen, natuurlijk, maar ik denk dat ik nu wel in de gaten heb, hoe het werkt. Ik zie dat er in de LAG, ondanks de verschillen, toch vrij snel consensus is over wat LEADER-waardige projecten zijn. Wat me opvalt dat het bij de initiatieven altijd gaat om enthousiaste mensen die een positieve bijdrage willen leveren. Het is mooi als je daar iets in kunt betekenen, ze met geld en advies verder op weg kunt helpen”.