De Lokale ontwikkelingsstrategie

Basis voor het LEADER-programma Hollandse Plassen wordt gevormd door een gebiedsplan, Lokale Ontwikkelingsstrategie (LOS) genaamd. De LOS is in de periode oktober 2022 – april 2023 via een uitvoering gebiedsproces tot stand gekomen.

In september 2023 is de LOS door Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland goedgekeurd en kon worden begonnen met de voorbereiding van de uitvoering.

Thema's:

Duurzame, circulaire regio

In Nederland hebben we in 2015 met elkaar afgesproken dat de economie in 2050 helemaal circulair is. Als tussentijd- se mijlpaal moet we in 2030 op de helft zijn. Uit het meest recente Circularity GAP report blijkt dat Nederland in 2022 op 24,5% stond. In de komende 7, 8 jaar moeten we dus nog een flinke inspanning verrichten om het doel van 2030 te halen. Voor onze regio willen de overgang naar een circulaire economie niet alleen zien als opdracht, maar ook als kans om lokale hulpbronnen, lokale kennis en lokaal ondernemerschap bij elkaar te brengen en in te zetten om te komen tot nieuwe verdienmodellen.

 

Benutten van regionale biobased resources voor nieuwe verdienmodellen, kennisontwikkeling en -verspreiding
Bevorderen van een regionaal voedselsysteem, nieuwe manieren van voedselproductie en van de voedselvaardigheid van burgers
Voedzame regio

Samen met gebiedspartijen willen we onderzoeken of de transitie in en van de landbouw ook kansen biedt voor een landbouw die gezond en regionaal geproduceerd voedsel voor de eigen in- en aanwoners in de regio produceert en daarvoor ook maatschappelijke waardering krijgt. Vanwege de nabijheid tussen producenten en consumenten ligt hier de unieke kans om de regionale voedselketen de huidige nichemarkt te laten ontgroeien. Hierin past ook een gedeeltelijke verschuiving van productie en consumptie van dierlijke eiwitten naar meer plantaardige eiwitten.

Beleefbare regio

Het Hollandse Plassen gebied is Holland ten voeten uit. Maar voorbij het cliché vervult de regio, als onderdeel van het Groene Hart, een belangrijke rol als bestemmings- en uitloopgebied voor recreatie en toerisme voor de eigen inwoners, voor de Randstedelingen en voor bezoekers van buiten de Randstad. Inzetten op versterking van de vrijetijdseconomie leidt tot nieuwe verdienmogelijkheden, meer werkgelegenheid, re- gionale economische groei en uiteindelijk ook versterking van het woon- en leefklimaat. Daarom is het belangrijk het grote economisch potentieel (toeristisch en recreatief) van het Hollandse Plassengebied veel beter benutten.

Versterking van de identiteit en gebiedsbranding (be good & sell it!), verduurzaming en versterking van het aanbod aan producten, diensten, infrastructuur en voorzieningen
Vindingrijke regio

De hierboven geschetste drie ontwikkelingsrichtingen vragen bij uitstek om een innovatieve aanpak en om vernieuwende oplossingen. Voordat er voldoende uitzicht is op een business case om de noodzakelijke investeringen van een initiatief rendabel te maken, moet meestal het nodige aan voorwerk worden gedaan: vragen over de technische, juridische, 

 economische, maatschappelijke haalbaarheid moeten worden onderzocht en beantwoord; de juiste samenwerkingspartijen moeten worden gezocht en benaderd. Soms moeten eerst prototypes worden ontwikkeld en testen en experimenten worden uitgevoerd. Om die reden willen we een deel van de beschikbare publieke middelen reserveren voor een Proeftuinfonds.

Dit innovatiefonds biedt een laagdrempelige faciliteit tot een bedrag van € 25.000 subsidie, waarmee innovatieve lokale ideeën worden ondersteund die in potentie kunnen leiden tot concrete investeringsprojecten die bijdragen aan de doelen en resultaten van ons programma. 
Aanvragen die een beroep willen doen op een bijdrage uit dit innovatiefonds moeten betrekking hebben op een of meer van de volgende innovatiesporen:

  1. Ontwikkeling van nieuwe verdienmodellen op weg naar een regionale circulaire economie, in het bijzonder innovaties rond het verwaarden van regionale organische reststromen en/of de ontwikkeling, teelt, verwerking en vermarkting van biobased materialen;
  2. Ontwikkeling van nieuwe productiesystemen, producten, ketens en afzetvormen die bij kunnen dragen aan een duurzaam, regionaal voedselsysteem;
  3. Ontwikkeling van nieuwe producten, diensten en vormen van samenwerking die de gastvrijheids- economie kunnen versterken;
  4. Ontwikkeling van nieuwe verdienmodellen, innovatieve producten, diensten en samenwerkings- verbanden rond de volgende thema’s:
    • Klimaat en energie
    • Biodiversiteit en stikstof
    • Verbeteren van de waterkwaliteit
    • Herbestemmen en herontwikkelen van Vrijkomende Agrarische Bedrijfsgebouwen.

Als we spreken over verdienmodellen dan doelen we op verdienmodellen die gericht zijn op de private markt.